LA CAUQUILHA

La cauquilha dels cagarauls es un escarcèlao extèrne secretada per la cara dorsal e lo bòrd liure del mantèl.  Es formada essencialament de carbonato de caucièr.


La constitucion de la cauquilha
:

La cauquilha es constituida per tres capas principalas acaselatas :

shell layers

Lo périostracum o cutícula (A): un agrei de vernís protector fòrça resistent secretat per una rega glandolosa del bòrd del mantèl, aquesta capa extèrna se constituís de conchyolina, substància azotica  a consisténcia córnata, e garantís la proteccion de las capas prigondas. Los coloratius per la color de la cauquilha se localizan abitualament aicí.

L'ostracum o capa de los prismes (BC): secretada por el borde del abrigo, esta capa media, más o menos gruesa es, como su nombre l’indica, constituida de prismas hexagonales de calcita amontonadas en columnas, dispuestas perpendicularmente a la superficie de la cáscara e insertadas en alveolos constituidos por fibras de conchyo.

La capa "lamèliforma" o *nácra (D): secretada per tota la superfícia dorsal del mantèl, resulta de l'empilatge regular de fuèlhas conchyoline e de fuèlhas caucièras constituidas per parpalhetas cristalizadas d'aragonita. Totas las capas son parallelas entre elas e a la superfícia de la cauquilha, engrasada coma las tescas d'un tet. Es aquesta disposicion rafega que, per interferéncia de las radiasons lumenosas, dona aqueste reflèxe irisat, aqueste aspècte satinós e aquestas colors metallicas caracteristics del nácra. Entre la capa prismatica e la capa nacrada, existís una capa intermediària a ont las filandras de conchyolina passan progressivament de la disposicion anticlina (capa prismática) a la disposicion periclina (capa nacrada). En mai, la capa nacrada es protegida sobratz la siá cara intèrna per una capa hialina d'aspècte lamèlat : l'hypostracum.


En enseguença, se pòt dire que la cauquilha dels molencs es constituida per 89 a 99% de carbonat de caucièr: lo rèste, es fosfat tricálcic, lo silici, lo sulfat de caucièr, lo carbonat de magnesi, lo sesquióxid de fèrre, de l'anhídrid fosfóric e de còps de cæsium e rubidi, tot aiçò cimentat per una trama organica amaserada  constituida essencialament de conchyo, scleroproteïna chitinoïdala similara a la de nòstras òm o la cutícula dels escaravats.

¡Aicí doncas perqué es de besonh inclure caucièr en la neuritud del cagaraul !

L'aumentacion de la cauquilha:

La cauquilha s'aumenta en superfícia mercés al périostracum e a l'ostracum, en "espessor" mercés a la capa nacrada. En totes los cases, lo creissement de la cauquilha es descontunha, los periòdes de creissement alternats amb de periòdes de repaus ligat a la disponibilitat del manjar, a las condicions de temperatura e a la reproduccion sexuala: las barracanas d'aumenti parallelas a bòrd de la capa (e qu'afèctan a las 2 de capas extèrnas) donan pròva d'aquestas discontunhadats. Al comptar las barracanas d'aumenti, se pòdon apreciar l'edat e l'estada fisiologica dels animals. Es per lo sieu bòrd extèrne qu'una cauquilha s'aumenta: aqueste, defunti e fragil a la debuta, se torna de contunh regdenenc (se ditz que lo cagaraul se "brodat").

L'envirolament de la cauquilha : destrà o senèstra ?:

En los gastrópodos, e mai que las cauquilhas presentan una extrèma diversitat d'aspècte, de forma, d'ornamentacion, existís pas qu'una costona fondamentala: un tuèu endrabat sus òc meteis en virament  alrodòl d'un ais imaginari, la màger part del temps en lo sens de las agulhas d'un relòtge (a de se dire cap a la drecha: envirolaient destrà), de còps en lo sens opausat (a de se dire cap a la quèrra: envirolament senèstra). En efècte, se lo tuèu creishie de manièra linhaire, se tornariá fòrça rapidament long e plan incomòde…

S'obsèrvan  una cauquilha de cagaraul d'apròp, pòdon vertadièrament veire las capas. La cauquilha s'endraba pr'amor que lo cagaraul fabrica pas las capas a la meteissa velocitat, çò que significa que la cauquilha se desvolòpa mai rapidament cap a un sector que cap a d'autre e en consequéncia, va formar una espirala cap a amunt.


La màger part dels gastrópodos a una  cauquilha destrà : sonque un redusit nombre d'espècies presenta naturalament una torsedura senèstra coma lo Busycon contrarium, qu'amie plan lo sieu nom.

Snail kingEn qualques espècies destrales, se pòdon trobar eicepcionalament cauquilhas senèstres (cada 20.000 de cases en lo cargol).

¿En la siá opinion, era quau es senèstra ?

Fuente: helix-pomatia.de Responsa: lo de drecha

Lo múscle columell:

columelar muscleLa cauquilha es connectada al cagaraul pel lo múscle columell. S'aqueste múscle ven a cedir, lo cagaraul  se separa de lo sieu cauquilha e morís.